Khamis, 9 Februari 2017

Kad Kredit : Gunakan Dengan Bijak

Assalamualaikum.


Adakah korang memiliki atau teringin nak memiliki kad kredit ? Kad kredit ni sering dianggap "bahaya" oleh kebanyakan orang tapi tahukah anda dengan penggunaan yang bijak dan berhemah, kad kredit sangat memudahkan kehidupan kita dan lagi best lagi boleh buat untung dengan konsep other people money (OPM).

Read more...

Isnin, 6 Februari 2017

Struktur Semula Pinjaman PTPTN Anda

Assalamualaikum.

Kepada lepasan graduan yang dah mula kerja tu. Nak tanya sikit. Adakah anda telah mula membayar kembali pinjaman PTPTN anda? Pastikan bayar ya demi menjamin kesinambungan pembiayaan untuk generasi akan datang. Kegagalan anda membuat kembali bayaran boleh menyebabkan nama anda disenarai hitam oleh imegresen. Lebih teruk lagi nama anda akan masuk list CCRIS. Susah lepas ni kalau nak apply loan rumah, loan kereta, loan peribadi dan sebagainya. Entry kali ni saya nak kongsikan pengalaman saya membuat penstrukturan semula pembiayaan dengan pihak PTPTN.


Read more...

Ahad, 5 Februari 2017

2017 & Counting. Azam dan harapan.

Assalamualaikum.


Hampir sekian lama saya tak self-stalking blog sendiri. Haha. Hari ni entah kenapa terbuka blogspot dan tergerak hati nak stalk entry lama lama. 1st post adalah pada Mac 2011. Last update tahun 2015. Bermakna bulan Mac nanti genaplah usia blog ni 6 tahum. Ya. Kalau blog ni budak kecik dah boleh masuk sekolah tadika dah.


Read more...